Breng een flitsbezoek aan een museum

Museumkaarthouders hebben gratis toegang op vele musea langs de route. Daarnaast zijn er een musea aan de route waarbij je als deelnemer op vertoon van je startkaart korting op de entree krijgt. Dit betreft de volgende musea:

  • Museum Willet-Holthuysen, Herengracht
  • Museum Ons’Lieve Heer op Solder, Achterzijds Voorburgwal
  • Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht
  • Oude Kerk, Oudekerksplein 
  • Woonbootmuseum Hendrika Maria, Prinsengracht/Elandsgracht 
  • Amsterdam Pipe Museum, Prinsengracht

De locaties van deze musea worden ter plekke nog eens extra aangegeven met borden.

Museum Willet-Holthuysen
Langs de Herengracht loopmuseum_willet-holthuysen_ballroom je al snel langs Museum Willet-Holthuysen op nummer 605. Daar kun je ervaren hoe het in vroeger tijden wonen was in een deftig Amsterdams grachtenhuis. Toen Luisa Willet-Holthuysen in 1895 overleed, was het haar laatste wens dat de woning aan de Herengracht een museum zou worden. Dat was een goede wens. Aanvankelijk werd er wel het een en ander weggehaald en met drie bezoekers per dag was het zeker geen hotspot. Wat dat aangaat had de schrijver Frans Coenen, de eerste directeur van het museum, kennelijk alle tijd om zich in de geschiedenis van het pand te storten. Niettemin nam het bezoek allengs toe en nadat Willem Sandberg vanuit het Stedelijk Museum daar exposities bracht, kwam er zeker groei in. Inmiddels wordt het beheerd door het Amsterdam Museum dat nu actief de tijd van toen doet herleven. Wat authentiek is wordt bewaard en gerestaureerd, wat verdween wordt met vergelijkbaar interieur aangevuld. Zo komt de schitterende plafondschildering in de Herenkamer, die toont hoe de dageraad die nacht verdrijft, uit een ander grachtenhuis.                               

In de tuin van Museum Willet-Holthuysen staan diverse historische bomen- en plantensoorten. Deze planten zijn onder andere afkomstig uit de tuin van Paleis ’t Loo. De tuin biedt een oase avn rust in het hart van Amsterdam. 

Tassenmuseum HendrikjeTassenmuseum
Tassenmuseum Hendrikje, het grootste tassenmuseum ter wereld, neemt je mee in een verhaal over mode, kunst, gewoonten en geschiedenis aan de hand van een alledaags gebruiksvoorwerp. In een schitterend 17e-eeuwse grachtenpand, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed grachtengordel Amsterdam,  in het hart van Amsterdam toont het museum de ontwikkeling van de tas van de Middeleeuwen tot nu. Nergens anders vind je zoveel prachtige, waardevolle, speelse en verrassende tassen bij elkaar, van unieke historische stukken uit de 15e eeuw tot de tijdloze klassiekers van modern design en bekende merken.
Tassenmuseum Hendrikje heeft twee historische stijlkamers. De intieme Kleine Stijlkamer stamt uit de 17e eeuw en is een prachtige, levende herinnering aan de Gouden Eeuw. De Grote Stijlkamer, uit de 18e eeuw, ademt de geest van de elegante paleizen van die periode en is door zijn voorname rijkdom en ruimte zeer geschikt voor grotere gelegenheden.

Tijdens de Amsterdam City Walk is de speciale tentoonstelling ‘Royal Bags’ te zien in het museum over spraakmakende tassen van Europese koningshuizen. De tentoonstelling licht vier koninklijke iconen uit die elk een thema vertegenwoordigen. Prinses Grace  staat centraal in het thema mode en Keizerin Sisi komt aan bod bij het thema reizen. De tassen van Queen Elizabeth vertellen het publiek meer over het gebruik van de tas in functie. Natuurlijk is ook ons eigen Koningshuis onderdeel van de tentoonstelling. Speciaal voor de tentoonstelling Royal Bags selecteerde Koningin Máxima drie tassen uit de collectie van voormalig Koningin Juliana. 

Ons’Lieve Heer op Solder
Rechts fotograaf_arjan_bronkhorst_-_de_zolderkerk_2aan de route op de Oudezijds Voorburgwal op de Amsterdamse Wallen vind je op nummer 38 het pand Ons’Lieve Heer op Solder. Het 17e eeuwse woonhuis is één van de oudste musea van Amsterdam en heeft een verborgen kerk op de zolder. Schuilkerken waren een normaal verschijnsel in de Noordelijke Nederlanden. Ze ontstonden uit noodzaak toen het katholicisme officieel verboden werd in 1581. Eeuwenlang maakten katholieken hier gebruik van een schuilkerk, verborgen op zolder. Dat gebeurde nadat de protestanten in 1578 de macht in de stad hadden overgenomen.
Als bezoeker ga je hier 350 jaar terug in de tijd en bereikt, dolend langs gangen, kamers, keukens en trappenhuizen de prachtige kerk op zolder. Het zeventiende-eeuwse grachtenpand is na een ingrijpende restauratie en vernieuwing de afgelopen zes jaar van 2009-2015 teruggebracht tot ”een huis waar mensen woonden, werkt
en en hun geloof beleden”. Naast het museum is een nieuw entreegebouw gekomen, dat via een ondergrondse passage verbonden is met het historische huis. Hierdoor is het vloeroppervlak verdubbeld. In de nieuwbouw gaat het museum inspelen op thema’s als religieuze diversiteit en tolerantie.
Vernieuwing van het museum was dringend nodig door het groeiende aantal bezoekers. In 2014 kwamen meer dan 100.000 mensen langs, die via smalle gangen en trappen en historisch ingerichte woonvertrekken naar de zolderkerk liepen. Functies zoals de museumwinkel en de kassa zijn naar het nieuwe entreegebouw verplaatst.
Na het Rijksmuseum is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, het oudste museum van Amsterdam.

Oude Kerk
De OudOude Kerk Amsterdame Kerk staat in het hart van Amsterdam, midden op de Wallen. De Oude Kerk is het oudste gebouw van de stad, waarschijnlijk gesticht als een houten kapelletje in een gehucht aan de Amstel. Het IJ stroomde tot aan de kerk, waar schippers aanmeerden en baden om een behouden thuiskomst. Door de eeuwen zou het kapelletje uitgroeien tot de imposante kerk die nog steeds fungeert als ‘Huiskamer van Amsterdam’.

Het gebouw ontstond rond 1300 en was gewijd aan Sint Nicolaas. Deze kerk zou later uitgroeien tot een imposant middeleeuws monument. Het is tegenwoordig niet alleen een kerk, maar ook een internationaal platform voor (hedendaagse) kunst, waar heden en verleden met elkaar worden verbonden door middel van beeldende kunst en muziek. Eigenlijk is dat niets nieuws: vissers repareerden hier hun netten, Sweelinck bespeelde het orgel en Rembrandt ging er in ondertrouw. Generaties Amsterdammers liggen hier begraven onder wie de zeeheld jacob van Heemskerck en natuurlijk Sweelinck.
De Oude Kerk is tevens een Amsterdams museum met een landelijk bereik en internationale ambitie. Het oudste gebouw van de stad en één van de jongste kunstinstellingen in het land.
Bezoek ook de koffieschenkerij in de voormalige sacristie van de kerk voor koffie, taart en lunch. Met tuin!

het_kleine_weeshuis_teaser

WoonbootmuseumWoonbootmuseum Hendrika Maria
Aan boord van de woonboot krijgt de bezoeker een beeld van deze speciale woonvorm die zo uniek is voor Amsterdam. Het museum is gevestigd op de ‘Hendrika Maria’ een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Het roefje, waar de schippersfamilie vroeger woonde, inclusief de bedstee, is nog op het schip aanwezig. Het vroegere laadruim is nu als knusse woonruimte ingericht en voorzien van alle gemakken. Scheepsmodellen, foto’s en een diapresentatie vullen het beeld aan. De bezoeker zal versteld staan van de ruimte en het comfort aan boord. Op de woonboot is koffie/thee/frisdrank verkrijgbaar en er is een museumwinkel.

De woonboot ligt in de Jordaan op de hoek van de Prinsengracht en Elandsgracht recht tegenover het Johnny Jordaanplein en Café De Eland.

Amsterdam Pipe Museum
Al lopend over deint-pijpenkabinet-zaal-naar-achter Prinsengracht kom je langs een traditioneel grachtenhuis waar het Amsterdam Pipe Museum is gevestigd. Deze particuliere collectie is sinds veertig jaar opengesteld voor het publiek. Je komt binnen in het souterrain, de museumwinkel met een verbazingwekkend assortiment rookpijpen.  Pas op de bel-etage van het huis ervaar je echt de eeuwen historie en de passie van de verzamelaar. Historische meubels waaronder een staand horloge, prachtige kussenkasten en kabinetten zijn de entourage van een bijzondere expositie. In de vitrines is een unieke collectie tabakspijpen uit alle delen van de wereld te zien, de vroegste 2500 jaar oud! Je waant je in het huis van de verzamelaar.

 

 

Mis niets en ontvang het laatste wandelnieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief