Historie

Terugblik 3e editie 2016
Dit jaar was de Amsterdam City Walk Amsterdamser dan ooit. De start voor de drie langste afstanden was voor het eerst ín het Olympisch Stadion, op de atletiekbaan. Op dezelfde plek waar op zondag de TCS Amsterdam Marathon van start gaat. De 33 km, een nieuwe afstand die veel van groen Amsterdam laat zien, trapte als eerste af om 07.30 uur. De kortste afstand, de 11 km, startte voor de Stopera bij het Waterlooplein. Hier kamen alle routes samen en trokken verder het historische centrum in.

Ondanks dat Pluvius ons niet helemaal goed gezind was, liepen er dwars door onze hoofdstad, verdeeld over 4 afstanden, maar liefst 10.000 glimlachende wandelaars rond, die Amsterdam van haar gastvrije, culturele en mooie kanten hebben gezien. ‘Van tevoren hadden wij al uitgekozen welk museum wij gingen bezoeken: het Tassenmuseum Hendrikje. Zo leuk om dit te kunnen doen onderweg!’, aldus een deelneemster aan de 18 km die gebruik maakte van de speciale culturele flitsbezoeken. Maar ook de cafés droegen hun steentje bij aan de Amsterdam experience, door extra vroeg hun deuren te openen en Amsterdamse gezelligheid te bieden. De sfeer werd onderweg letterlijk goed geproefd met typische versnaperingen die werden uitgedeeld: van Amsterdamse ossenworst en korstjes tot zure bommen en bitterballen. Met de I amsterdam letters als decor werden de wandelaars voor het Olympisch Stadion door zangers van het echte Amsterdamse levenslied onthaald met een welverdiende medaille.

na-aflooTerugblik 2e editie 2015
Op de dag voor de TCS Amsterdam Marathon is de stad niet hardlopend, maar al wandelend ontdekt. Maar liefst 8.500 deelnemers verschenen
zaterdagochtend vroeg aan de start van de Amsterdam City Walk, dit jaar voor de 2e keer georganiseerd door Le Champion. De wandeling door het historische centrum van Amsterdam was verdeeld in routes van 12, 17 en 26 km, zodat de wandelaars zelf hun eigen afstand konden kiezen. De diverse highlights en entertainment onderweg zorgden voor een gezellige Amsterdamse sfeer.

Nog in het donker startten afgelopen zaterdag om 07.30 uur de eerste vroege vogels aan de Amsterdam City Walk. Vanaf het Olympisch Stadion namen de drie routes de deelnemers mee langs verschillende Amsterdamse bezienswaardigheden. Er werd onder andere langs het Rembrandtplein, de Wallen, de Dam, de Jordaan, het Museumplein en het Vondelpark gelopen. Maar ook de minder bekende plekken werden aangedaan. “Ik ben op hele mooie plekken in Amsterdam geweest waar je normaal gesproken niet zo snel komt, zoals het Java-eiland” aldus Jelmer Vreeman, deelnemer aan de 26 km. Speciaal voor de Amsterdam City Walk boden enkele musea korting op de entree, zodat de deelnemers bovenop de wandeling ook culturele flitsbezoeken konden brengen. Ook de cafés op de route speelden in op de wandeling door aangepaste openingstijden te hanteren en entertainment te bieden. In de middag werden de wandelaars welverdiend met muziek, hapjes en drankjes bij het Olympisch Stadion onthaald. Al met al kunnen zij terugkijken op een leuke verzorgde dag uit in Amsterdam.

De in totaal 8.500 wandelaars kwamen uit 13 landen van over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Italië, Brazilië, Costa Rica, Rusland, Zuid-Afrika en Spanje. Het grootste aandeel komt nog altijd uit Nederland, met de meeste belangstelling vanuit Noord-Holland


Terugblik 1e editie 2014
hotel300x200Op 18 oktober 2014 werd de 1e officiële editie van de Amsterdam City Walk gelopen. Dit nadat het jaar ervoor een proefeditie was gehouden. Onderstaand een verslag van het verloop van die 1e editie.

“Spiksplinternieuw bij Le Champion. De 1e Amsterdam City Walk is een groot succes geworden. Onder ideale weersomstandigheden vertrokken vanmorgen vroeg in de ochtend duizenden wandelaars voor een wandelevenement vol afwisseling. Bij het Olympisch Stadion waren de lichten net gedoofd toen Milja Clazing, bestuurslid wandelen bij Le Champion, het startschot gaf voor weer een nieuw evenement bij Le Champion. Met direct al een geweldige belangstelling waarbij rond de 5.100 inschrijvingen werden ontvangen. Ongeveer drie kwart van hen wilde de hele ronde van 17 kilometer door de boeiende binnenstad van Amsterdam volbrengen.

In het bijzonder bij die afwisselende route door de binnenstad kwam je ogen tekort. Hoogtepunt volgde op hoogtepunt en het gebied rond het Oudekerksplein mag best vergeleken worden met een boeiend openluchtmuseum. Opvallend waren de vele reacties van echte Amsterdammers die nu pas zagen hoe mooi hun stad in werkelijkheid is. En geaarde stadsmensen die hun wandelvrienden fijntjes lieten weten “je kunt wel zien dat je van het platteland komt”.

Na de Jordaan en de Grachtengordel moest natuurlijk onder het Rijksmuseum door worden gelopen. Waarna direct het Vondelpark volgde, een oase van rust én sportieve bedrijvigheid na het doorkruizen van de binnenstad. Met Ierse folksongs hield Unicorn de sfeer er in het Openluchttheater danig in. En Kees Kaas vermaakte vele wandelaars op het 100 meter verder gelegen terras van ’t Groot Melkhuis met Westfriese liedjes.

Bij de finish bleek dat velen de talrijke boetiekjes, ambachtelijke winkels en andere aantrekkelijke locaties niet links hadden kunnen laten liggen. Met tassen vol aankopen legde men de laatste kilometers af. De complimenten bij de finish bij het Olympisch Stadion logen er niet om. Vooral duidelijk was dat Le Champion, op de dag voor de marathon, een uiterst geslaagde try-out had gedaan om het marathonweekend nog meer inhoud te geven. En dat, in de toekomst, de vele buitenlandse bezoekers van de marathon een unieke sight-seeing van Amsterdam kan worden aangeboden. Dit jaar deden er al Australiërs, Brazilianen, Amerikanen, Engelsen, Belgen, Slowaken, Italianen en anderen mee. Dat zullen er in de toekomst vast en zeker nog veel meer worden.”

Mis niets en ontvang het laatste wandelnieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief