Horeca vroeger geopend voor wandelaars

De eerste wandelaars gaan al vroeg van start. Hierdoor zijn er diverse Amsterdamse café’s speciaal vroeg geopend, zodat je je wandeldag kan beginnen met een kop koffie. Te beginnen in De Pijp. Na een klein uurtje wandelen passeer je deze echte volkswijk. De sfeer van deze wijk op de vroege zaterdagmorgen moet je in je opnemen. Plan daar je eerste koffiestop bij café Hermes (van zanger Douwe Bob), Klein Eetcafé of café Van Hoeck en geniet van de sfeer die daar zo vroeg al hangt. En wil je langer wachten pauzeer dan na de stempelpost Frederiksplein aan de Amstel tussen Sarphatibrug en Blauwbrug. In Bar Lempicka bijvoorbeeld, of eetcafé Magere Brug of café ’t Hooischip.

Vroeg geopend zijn in Amsterdam in ieder geval de volgende horecagelegenheden langs de route (in volgorde van passeren):

  • Café Hermes*, hoek Dusartstraat/Ceintuurbaan in De Pijp
  • Bar Lempicka, t.o. Amstel Hotel bij Sarphatibrug
  • Eetcafé De Magere Brug, Amstel bij Magere Brug
  • Grand Café Amstelhoeck, Amstel, bij Blauwbrug
  • Café Langereis, Amstel, bij Blauwbrug
  • St. James Gate Irish Pub**, Rembrandtplein
  • Café Frame**, Rembrandtplein
  • Bruincafé ’t Centrum**, Rembrandtplein
  • Café De Doelen, Kloveniersburgwal/hoek Staalstraat
  • Café Orloff, Kadijksplein
  • Hannekes Boom*****, Dijksgracht
  • Wijkcentrum Jordaan***, Elandsgracht
  • Eetcafé De Jordaan***, Elandsgracht
  • ’t Blauwe Theehuis, Vondelpark
  • ’t Groot Melkhuis, Vondelpark
  • Bagels & Beans, Zeilstraat/hoek Schinkelkade

 * Albert Cuypmarkt in De Pijp: Amsterdamse sfeer en gemoedelijkheid. Bij het oversteken van de Albert Cuypstraat zie je op korte afstand rechts de Albert Cuypmarkt. Op zaterdag is deze geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kort bezoekje zal een prachtige indruk geven van deze typisch Amsterdamse dagmarkt, met gemiddeld 270 kramen de grootste van Europa. De ‘Cuyp’ bestaat al sinds 1905 en is na meer dan honderd jaar nog steeds ongekend aantrekkelijk voor de gewone Amsterdammer, voor koopjesjagers, slenteraars, dagjesmensen, toeristen. De Albert Cuypmarkt ligt midden in de 19e eeuwse wijk De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam. Vooral de laatste decennia is De Pijp zeer in trek als woonbuurt. De talrijke exotische winkeltjes, creatieve en ambachtelijke bedrijfjes en de gezellige cafés en restaurants geven de buurt een levendig en gevarieerd karakter. Deze oude volkswijk is uitgegroeid tot een van de meest geliefde wijken van Amsterdam.

** Het Rembrandtplein is al decennia lang in Amsterdam een uitgaanscentrum. Ooit heette het plein de Botermarkt en stonden er op de plek waar nu het beeld van de schilder Rembrandt staat, eens per jaar de kermistenten en een rondreizend circus. Hier werd ook Nederlandse theaterhistorie geschreven. Iets van de oude sfeer is nog te vinden in café Schiller waar voor de oorlog artiesten hun beurs hadden

*** Op de hoek van de Prinsengrachelandsgracht jordaant en de Elandsgracht staan de standbeelden, in brons vereeuwigd, van Johnny Jordaan en tante Leen, typisch Jordaanse artiesten. Als eerbetoon is dit hoekje grond officieel uitgeroepen tot ‘Johnny Jordaanplein’ waarna het uitgroeide tot een trekpleister voor liefhebbers van het Jordaanse lied. De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelde, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers.
De Jordaan werd aangelegd bij de grote uitleg van de stad in 1612, als volkswijk voor de arbeiders en emigranten. Deze doelstelling vervulde de wijk redelijk tot de 19de eeuw, toen de verpaupering toesloeg. Toen het door de bezetting in de jaren ’40-’45 alleen maar erger was geworden, werd begin jaren zeventig begonnen met een grote renovatie. In diezelfde tijd werd de wijk ook ontdekt door een nieuwe generatie bewoners: artiesten, studenten, jonge ondernemers. Terwijl juist veel oude bewoners naar andere buurten en steden trokken. Mede door deze nieuwe bewoners is de Jordaan veranderd van een volkswijk naar een wijk met veel hoog opgeleiden, met veel boetiekjes, terrasjes, restaurants en (eet)cafés.

**** Eén van de oudste bruine kroegen van Amsterdam,cafe pieper prinsengracht waar alles en iedereen samenkomt voor een gezellige borrel. Op het hoekje van de Prinsen- en Leidsegracht staat het beroemde café Pieper al sinds 1665! Beroemd door het liedje dat Rob de Nijs over het café schreef en om de bekende ballen gehakt. Het is een kleine knusse kroeg, die gerund wordt door vader en zoon. De gekleurde glas-in-loodramen dragen bij aan een vrolijke lichtinval. Het pand rust onder andere op twee authentieke palen die middenin de zaak zichtbaar zijn. In het plafond zie je nog de sporen van de vroegere olielampen. Onbekenden komen hier snel met elkaar in gesprek vanwege de kleinschaligheid. Ook kun je heerlijk aan de waterkant zitten voor het café of aan de overkant op het terras. Maar kijk uit voor de fietsers! 

*****   Welkom op het mooiste plekje vanacw uitzicht vanaf hannekes boom Amsterdam voor de 26 en 33 km wandelaars. De culturele hotspot Hannekes Boom is elk jaar weer de hotspot van de zomer. Nergens in het centrum waan je je zo buiten. Gelegen aan het water nabij het IJ, bevindt Hannekes Boom zich op een jaloersmakende, mooie locatie. De hotspot beschikt over een groot terras, een eigen haven, een restaurant, een café en een expositieruimte. Zowel binnen als buiten heeft Hannekes Boom een uniek 360 graden uitzicht op het nabijgelegen VOC-schip, Scheepvaartmuseum, NEMO en de skyline van Oosterdok. Een verborgen parel waar het goed toeven is.                                                                                                                                                                                                                                                               

Mis niets en ontvang het laatste wandelnieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief