Goede doel

Bouw mee aan de Amsterdamse trots en blaas de Haarlemmerpoort nieuw leven in!

Ben jij een echte Amsterdam- of monumentenliefhebber? Dan ben je zeker bekend met de Haarlemmerpoort. Dit jaar kun je als deelnemers van de Amsterdam City Walk een vrijwillige donatie leveren aan dit project van Stadsherstel Amsterdam. Stadsherstel wil dit Amsterdamse icoon graag restaureren en zijn allure teruggeven en is daarom een crowdfundactie begonnen. Restaureer ook mee!

Met het opgehaalde geld kan Stadherstel het gebouw ambachtelijk restaureren. Ooit genoten trotse Amsterdammers van de imposante triomfpoort. Dit gunnen wij de stad weer! Door restauratie krijgt de verweesde Haarlemmerpoort zijn allure weer terug.

De sobere en strakke Haarlemmerpoort is te herkennen aan zijn neoclassicistische voorkomen. Hij staat al jaren wat ontheemd aan de rand van het Westerpark, maar dit was ooit anders. Koning Willen II had de eer om de poort één dag voor zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er ter triomf onderdoor, waarna de poort werd omgedoopt tot Willemspoort. Voor de eigenwijze Amsterdammers bleef het gewoon de Haarlemmerpoort. Sinds het gebouw zijn publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen wat verwaarloosd. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid ter plekke!

Toekomst voor de Haarlemmerpoort

Stadsherstel Amsterdam kreeg de kans op de Haarlemmerpoort te kopen. Het gebouw verkeert op dit moment in slechte staat. Restauratie en herbestemming is dan ook hard nodig. Bij Stadsherstel staat een ambachtelijke restauratie en duurzaam behoud voorop in de plannen. Een belangrijke keuze van Stadsherstel is dat het gebouw niet wordt opgesplitst. Bij de overdracht lag een uitgewerkt plan met vergunning klaar, met op de begane grond horeca en woningen erboven. Stadsherstel neemt dit plan grotendeels over. Voor de restauratie kampt Stadherstel met een tekort. Een deel daarvan kregen zij al bij elkaar en zij geloven dat het ontbrekende bedrag met Amsterdamliefhebbers zoals jij bij kunnen een krijgen. Met elkaar maken we het verschil. Door ambachtelijke restauratie krijgt het monument zijn oorspronkelijke allure terug.

Stadherstel Amsterdam

In en rond Amsterdam heeft Stadsherstel meer dan 600 panden restaureert en een herbestemming gegeven. Naast Amsterdam woonhuismonumenten bouwde organisatie onder andere aan:
• Iconen in het straatbeeld;
• Landelijk gelegen forten met mooie sociale functies in de Stelling van Amsterdam;
• Stads- en dorpskerken die zij openstellen voor publiek; 
• En, heel belangrijk, minder opvallende monumenten, die het karakter van een stad of dorp uitstralen.
Al deze prachtige monumenten vertellen hun eigen verhaal van onze gezamenlijke geschiedenis.

2. Donaties voor Pifworld

Pifworld is het online platform waar deelnemers makkelijk voor jou in actie kunnen komen. Maar er kan nog veel meer. Jij als non-profit kan makkelijk projecten en events toevoegen, een community om je organisatie bouwen, vacatures plaatsen en samenwerken met scholen en bedrijven. 

Maak gratis jullie non-profit pagina aan via deze link. Zo kunnen jullie deelnemers direct in actie komen. Via Pifworld gaan alle donaties direct door naar de non-profit organisatie. Wij helpen je graag – neem voor meer informatie of vragen gerust contact op met Harmen via harmen@pifworld.com