Breng een flitsbezoek aan een museum

Museumkaarthouders hebben gratis toegang op vele musea langs de route. Daarnaast zijn er musea aan de route waarbij je als deelnemer op vertoon van je startkaart korting op de entree krijgt. De kortingsacties in 2021 zullen binnenkort bekend gemaakt worden op deze pagina. 
Oude Kerk Amsterdam
In de Oude Kerk – het oudste gebouw van Amsterdam – komen erfgoed, hedendaagse kunst en muziek samen. De Oude Kerk is elke dag van de week toegankelijk als museum en op zondagochtend te bezoeken als kerk tijdens de eredienst van de Protestantse gemeente. Het museum concentreert zich op de rijke erfgoedcollectie én op hedendaagse kunst en muziek, waarbij het monument veelal als inspiratiebron fungeert. (Inter)nationale kunstenaars maken regelmatig omvangrijk nieuw werk dat aanzet tot verwondering en reflectie. Daarnaast is er een rijk publieksprogramma met concerten, performances en lezingen. In 2017 leverde Amsterdam City Walk een bijdrage aan de restauratie van het schilderij Het Vertrek van de Eerste Oost-indiëvaarder, dat nu in de Spiegelkamer te zien is als onderdeel van de collectiepresentatie Oude Kerk: 1.500 – heden. Voor koffie, appeltaart en ander lekkers kun je terecht in de sfeervolle koffieschenkerij. De Oude Kerk nodigt deelnemers aan Amsterdam City Walk van harte uit voor een bezoek!


Museum Willet-Holthuysen
Langs de Herengracht loopje al snel langs Museum Willet-Holthuysen op nummer 605. Daar kun je ervaren hoe het in vroeger tijden wonen was in een deftig Amsterdams grachtenhuis. Toen Luisa Willet-Holthuysen in 1895 overleed, was het haar laatste wens dat de woning aan de Herengracht een museum zou worden. Dat was een goede wens. Aanvankelijk werd er wel het een en ander weggehaald en met drie bezoekers per dag was het zeker geen hotspot. Wat dat aangaat had de schrijver Frans Coenen, de eerste directeur van het museum, kennelijk alle tijd om zich in de geschiedenis van het pand te storten. Niettemin nam het bezoek allengs toe en nadat Willem Sandberg vanuit het Stedelijk Museum daar exposities bracht, kwam er zeker groei in. Inmiddels wordt het beheerd door het Amsterdam Museum dat nu actief de tijd van toen doet herleven. Wat authentiek is wordt bewaard en gerestaureerd, wat verdween wordt met vergelijkbaar interieur aangevuld. Zo komt de schitterende plafondschildering in de Herenkamer, die toont hoe de dageraad die nacht verdrijft, uit een ander grachtenhuis. In de tuin van Museum Willet-Holthuysen staan diverse historische bomen- en plantensoorten. Deze planten zijn onder andere afkomstig uit de tuin van Paleis ’t Loo. De tuin biedt een oase van rust in het hart van Amsterdam.Ons’ Lieve Heer op Solder
Rechts aan de route op de Oudezijds Voorburgwal op de Amsterdamse Wallen vind je op nummer 38 het pand Ons’Lieve Heer op Solder. Het 17e eeuwse woonhuis is één van de oudste musea van Amsterdam en heeft een verborgen kerk op de zolder. Schuilkerken waren een normaal verschijnsel in de Noordelijke Nederlanden. Ze ontstonden uit noodzaak toen het katholicisme officieel verboden werd in 1581. Eeuwenlang maakten katholieken hier gebruik van een schuilkerk, verborgen op zolder. Dat gebeurde nadat de protestanten in 1578 de macht in de stad hadden overgenomen. Als bezoeker ga je hier 350 jaar terug in de tijd en bereikt, dolend langs gangen, kamers, keukens en trappenhuizen de prachtige kerk op zolder. Het zeventiende-eeuwse grachtenpand is na een ingrijpende restauratie en vernieuwing de afgelopen zes jaar van 2009-2015 teruggebracht tot ”een huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden”. Na het Rijksmuseum is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder het oudste museum van de stad. Jaarlijks komen er ruim 100.000 bezoekers. Vooral dankzij particulier initiatief bleef dit unieke monument uit de Gouden Eeuw behouden. In 2015 is het monument uitgebreid met een extra gebouw op de Oudezijds Voorburgwal 38, waar de nieuwe entree is gevestigd. De twee panden zijn door middel van een ondergrondse passage met elkaar verbonden.Oude Kerk
De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. Ooit een houten kapelletje in een gehucht aan de Amstel, door de eeuwen heen uitgegroeid tot imposante kerk. Sinds 2016 is het een museum, op zondag een actief godshuis en altijd een pelgrimsoord voor liefhebbers van erfgoed, kunst en -muziek. Stichting de Oude Kerk is voor programmering en onderhoud afhankelijk van entree-inkomsten en giften.
In de top 10 van Amsterdamse musea

De Oude Kerk onderscheidt zich zowel op het gebied van hedendaagse kunst als op dat van historisch erfgoed. Gemiddeld 150.000 bezoekers komen jaarlijks af op tentoonstellingen, performances en concerten. Dat maakt dat de Oude Kerk in de top 10 van Amsterdamse musea staat. De komende jaren wil de Oude Kerk verder excelleren in het monumentale experiment met een spraakmakend programma. Een dialoog tussen het traditionele en het experimentele wordt nagestreefd in een omgeving die reageert op transhistorische thema’s en tegelijkertijd toegankelijk blijft voor een divers publiek.Woonbootmuseum Hendrika Maria
Aan boord van de woonboot krijgt de bezoeker een beeld van deze speciale woonvorm die zo uniek is voor Amsterdam. Het museum is gevestigd op de ‘Hendrika Maria’ een voormalig zeilend bedrijfsvaartuig gebouwd in 1914. Het roefje, waar de schippersfamilie vroeger woonde, inclusief de bedstee, is nog op het schip aanwezig. Het vroegere laadruim is nu als knusse woonruimte ingericht en voorzien van alle gemakken.

Scheepsmodellen, foto’s en een diapresentatie vullen het beeld aan. De bezoeker zal versteld staan van de ruimte en het comfort aan boord. Op de woonboot is koffie/thee/frisdrank verkrijgbaar en er is een museumwinkel. De woonboot ligt in de Jordaan op de hoek van de Prinsengracht en Elandsgracht recht tegenover het Johnny Jordaanplein en Café De Eland.


Cromhouthuis en Bijbels Museum
Het Cromhouthuis is het huis van verzamelaars. In de grachtenpanden aan de Herengracht, die ooit behoorden aan de welgestelde verzamelaarsfamilie Cromhout, zijn in exposities bijzondere Amsterdamse verzamelingen te zien. The Wunderkammer zorgt met bloemrijke decoraties voor een steeds wisselende atmosfeer. Verzamelingen, topkwaliteit en kunst zijn onlosmakelijk verbonden met het Cromhouthuis. De roemruchte en rijke leden van de familie Cromhout, die in de 17e en 18e eeuw de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonden, waren grote kunstliefhebbers en verzamelaars. Het samen met familie en vrienden genieten van de kostbaarheden was onderdeel van het sociale leven. Portretten, meubelen, zilver, schelpen en andere curiosa vormen een verrassend visueel geheel in het Cromhouthuis. Tijdens de Amsterdam City Walk heeft u de kans om nog net de tentoonstelling ‘Geniaal getekend. Van Da Vinci tot Rembrandt’ die nog t/m 15 oktober te zien is, te bezoeken. De tekeningencollectie die in 1860 door de kolenmagnaat Fodor geschonken werd aan de stad Amsterdam is van absolute wereldklasse. Wereldberoemde tekenaars als Leonardo da Vinci, Rubens, Van Dyck, Hendrik Goltzius en Rembrandt zijn in deze collectie vertegenwoordigd. Deze expositie presenteert 25 hoogtepunten in zakformaat, geselecteerd door gastcurator Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Bij de tentoonstelling wordt een gratis audiotour van Taco Dibbits aangeboden.

Op de bovenste verdiepingen van het Cromhouthuis is tevens sinds 1975 het Bijbels Museum gevestigd: de ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur.