Routes

Bij de Amsterdam City Walk kun je kiezen uit zes routes: 10, 14, 17, 20, 26 of 33 km. Deze routes brengen je langs Amsterdamse iconen en highlights. Onderweg kom je ook stempel- en verzorgingsposten tegen op mooie en unieke locaties.

Er is voor ieder wat wils, iedere route heeft zijn eigen sfeer en afstand. Of je van cultuur houdt of van natuur, van het sfeervolle centrum of van de groene parken. Bij de Amsterdam City Walk is altijd een route te vinden die goed bij je past.

Highlights en musea op de routekaart
 1. Olympisch Stadion
 2. Vredeskerk
 3. Oranjekerk
 4. Albert Cuypstraat
 5. Amstel Hotel
 6. Koninklijk Theater Carré
 7. Magere Brug
 8. Nationaal Holocaust Namenmonument
 9. Hermitage
 10. Amstelkerk
 11. Rembrandtplein
 12. Oudemanhuispoort
 13. Zuiderkerk
 14. Red Light District
 15. Nieuwmarkt
 16. Hortus Botanicus
 17. Schreierstoren
 18. Nicolaaskerk
 19. Oude Kerk
 20. Beursplein
 21. Nationaal Monument
 22. Madame Tussauds
 23. Koninklijk Paleis
 24. De Nieuwe Kerk
 25. Torensluis
 26. Westerkerk
 27. Johnny Jordaanplein
 28. Rijksmuseum
 29. Vondelkerk
 30. Amsterdams Lyceum
 31. Olympiaplein
 32.  Muiderpoort
 33. Tropenmuseum
 34. Dappermarkt
 35. Oranje-Nassau Kazerne
 36. Molen De Gooyer
 37. Werf ’t Kromhout
 38. Oosterkerk
 39. Scheepvaartmuseum en VOC-schip
 40. NEMO Science Museum
 41. Haarlemmerpoort
 42. West-Indisch Huis
 43. Foodhallen
 44. De Tuinen van het Westerpark
A. Huis Willet-Holthuysen
B. Museum Ons' Lieve Heer op Solder
C. Oude Kerk Amsterdam
D. Amsterdam Tulip Museum
E. Woonbootmuseum Hendrika Maria
F. Amsterdam Pipe Museum
Horecagelegenheden langs de routes
Bagel Best (Nosh) (langs routes van 10, 14, 17, 20, 26 en 33 km)
Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis (langs routes van 10, 17, 20, 26, 33 km)
t Groot Melkhuis (langs routes van 10, 17, 20, 26, 33 km)

Bruincafé ’t Centrum (langs routes van 10, 17, 26, 33 km)
Bar Lempicka (langs routes van 17, 20, 26, 33 km)
't Nieuwe Kafé (langs routes van 10, 17, 26 en 33 km)

St. James Gate Irish Pub (langs routes van 17, 26 en 33 km)
Café "Los" (langs routes van 10, 17 en 33 km)
Ode aan de Amstel (langs routes van 20 en 33 km)

STROOM in de pijp (langs routes van 17 en 26 km)
Badeta Koffiebranders (langs routes van 17 en 26 km)
Gewaeght Café (langs routes van 10 en 17 km)

Brasserie Nel (langs route van 20 km)
Berry Amsterdam (langs route van 20 km)
Café BAX (langs route van 14 km)

Café in de Waag (langs routes van 10 en 17 km)
Café Restaurant Hoogendam (langs route van 14 km)
Dignita Hoftuin (langs routes van 26 en 33 km)
De Koffieschenkerij Oude Kerk VOF (langs routes van 10, 17, 26 en 33 km) 
 • De Koffieschenkerij Oude Kerk VOF heeft een speciale actie voor deelnemers aan de Amsterdam City Walk: met de code acw10% krijg je als deelnemer 10% korting als je via de QR-code die op tafel ligt bestelt!

Route 10 km

Het hart van de stad en de historische grachtengordel
De 10 km start bij het Rembrandtplein, je sluit direct aan op de 17 en 26 kilometerroute. Via het beroemde Red Light District wandel je achtereenvolgens langs de Oudezijds Achterburgwal, Nieuwmarkt, Zeedijk en Oudekerksplein. Verder door het levendige centrum en via de Dam bereik je de grachtengordel en de gezellige Jordaan. Daarna loop je onder het Rijksmuseum door richting het Vondelpark en vervolgens finish je op het Stadionplein bij het Olympisch Stadion.

Route 14 km

Ontdek het veelzijdige Westerpark en het sfeervolle centrum
Je start jouw wandeldag bij Ven Amsterdam, vlakbij Station Sloterdijk. De route brengt je door de Tuinen van het Westerpark. Je wandelt hier door de volkstuinparken Nut & Genoegen en Sloterdijkermeer. Na de volkstuinen wandel je door Roos Schooltuin. Vanuit hier wandel je route door het Westerpark. Je gaat bij de stempel- en verzorgingspost onder de Haarlemmerpoort door richting de Oude Houthaven. Via het West-Indisch Huis aan de Haarlemmerstraat, waar het grootste gedeelte van de door Piet Heyn buitgemaakte Zilvervloot was opgeslagen, wandel je richting de Jordaan. Vanaf hier gaat de route verder lang de Foodhallen en door de Vondelkerk, waar je gezellig mee kunt zingen met het koor. Na het groen van het Vondelpark vervolgt de route langs het Emmaplein, Valeriusplein en Olympiaplein zijn weg naar de finish op het Stadionplein bij het Olympisch Stadion.

Route 17 km

Het gezellige centrum en de mooiste buurten
Je start bij het Olympisch Stadion en wandelt via De Pijp naar de Josef Israëlkade en het Sarphatipark, waar je een stempel en iets lekkers krijgt, langs de Vredeskerk, over het Cornelis Troostplein en langs de Oranjekerk. Je vervolgt de route naar de Albert Cuypstraat.  Daarna wandel je langs de Amstel met de wereldberoemde Magere Brug en het beroemde Amstel Hotel, het Koninklijk Theater Carré en de Hermitage. De route passeert het Rembrandtplein om zijn weg verder door het historische centrum van Amsterdam te vervolgen. Langs de Beurs van Berlage vervolg je de route over de Dam, langs het Koninklijk Paleis in de richting van de Jordaan. In de Westerkerk kom je je volgende stempel- en verzorgingspost tegen. Via de grachtengordel kom je uit op het Museumplein. Door het Vondelpark in herfstkleuren vervolg je de weg naar de finish op het Stadionplein.

Route 20 km 

Door het Amsterdamse Bos en langs de Amstel de stad in
De 20 km is een ideale route als je niet alleen het centrum wilt bewonderen, maar ook de rustige kant van Amsterdam wilt ontdekken. Niet de standaard highlights en toeristische trekpleisters van Amsterdam, maar juist de mooiste plekjes buiten het centrum. Vanaf het Olympisch Stadion gaat deze route richting het Amsterdamse Bos, langs verschillende parken en natuurlijk langs de Amstel.
De 20 km route komt door de Amstelkerk waar het kantoor van Stadsherstel Amsterdam is gevestigd. Je wandelt vervolgens naar en langs de grachten en bij het Museumplein sluit je aan bij de deelnemers van de andere afstanden om via het Vondelpark de weg naar de finish bij het Olympisch Stadion te vinden.

Route 26 km 

Ontmoet het bruisende centrum, de gezellige buurten en het maritiem verleden
Je start bij het Olympisch Stadion en wandelt via de volksbuurt De Pijp naar de Josef Israëlkade en het Sarphatipark langs de Vredeskerk, over het Cornelis Troostplein en langs de Oranjekerk. Langs het water van de Amstel met de iconische Magere Brug en het beroemde Amstel Hotel, het Koninklijk Theater Carré en de Hermitage. Bij de Magere Brug steek je de Amstel over richting Rembrandtplein.

Vervolgens wandel je via de Halvemaansbrug langs een lange rij Amsterdamse iconen: de Zuiderkerk, de Stopera, de Hermitage, de Hoftuin, het Nationaal Holocaust Namenmonument, de Hortus Botanicus, door het Wertheimpark de Muiderpoort en het Oosterpark. Langs het Tropenmuseum, de Dappermarkt, Werf ’t Kromhout en de Oosterkerk. Tijdens de 8e editie van de Amsterdam City Walk in 2022 is door de wandelaars € 5.146,50 opgehaald voor de restauratie van de Oosterkerk.

Via het Oosterdok wandel je door het gezellige centrum van Amsterdam over de Dam, langs de grachten en door het Vondelpark naar de finish bij het Olympisch Stadion.

Route 33 km 

Stadse drukte én de rust van al het groen in en om Amsterdam
Deze route biedt met 33 km nét even dat beetje extra voor de fanatieke wandelaars. Ook deze afstand start en finisht bij het Olympisch Stadion maar vanuit het stadion loop je eerst naar het Amsterdamse Bos en langs de Bosbaan, de internationaal bekende roeibaan in het bos. Via de Kalfjeslaan gaat de route vervolgens naar de Amstel. Over de Utrechtsebrug naar andere kant van de Amstel met prachtige vergezichten richting het Amstel Hotel. Bij de Magere Brug steek je de Amstel over richting het Rembrandtplein.

Vanaf hier vervolg je dezelfde route als de deelnemers aan de 26 km. Dit betekent dat je via de Halvemaansbrug een vernieuwde route volgt langs de Zuiderkerk, de Stopera, de Hermitage, de Hoftuin, het Nationaal Holocaust Namenmonument, de Hortus Botanicus, door het Wertheimpark de Muiderpoort en het Oosterpark. Langs het Tropenmuseum, de Dappermarkt, Werf ’t Kromhout en de Oosterkerk. Via het Oosterdok wandel je door het gezellige centrum van Amsterdam over de Dam, langs de grachten en via het Museumplein en door het Vondelpark naar de finish bij het Olympisch Stadion.
 
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.
Honden
Let op! Honden op het parcours zijn enkel aangelijnd toegestaan.
Wandelsportfoto
De Amsterdam City Walk werkt samen met Wandelsportfoto. Zij staan in het Vondelpark klaar om jou op de foto te zetten. In onze nieuwsbrief na afloop delen we de website waar je je foto kunt kopen.