Horeca op de route

De eerste wandelaars van de Amsterdam City Walk gaan al vroeg van start. Er zijn verschillende Amsterdamse horecagelegenheden langs de routes die speciaal voor onze deelnemers hun deuren extra vroeg openen. Hier kun je genieten van een kopje koffie of iets anders lekkers. Het gaat om de volgende horeca, die je onderweg herkent aan de speciale rode Amsterdam City Walk-borden.
HorecaAdresLangs welke routes?
STROOM in de PijpFedinand Bolstraat 15117 en 26 km
Bar LempickaSarphatiestraat 2317, 20, 26 en 33 km
Brasserie NelAmstelveld 1220 km
Café Restaurant HoogendamWesterdoksplein 1014 km
Café MadsZoutkeetsplein 1h14 km
tHUIS aan de AMSTELKorte Ouderkerkerdijk 4520 en 33 km
Groot MelkhuisVondelpark 2a10, 17, 20, 26 en 33 km
't Blauwe TheehuisVondelpark 510, 17, 20, 26 en 33 km
Café Hans en GrietjeSpiegelgracht 2710, 17, 20, 26 en 33 km

Ook leuk langs de route zijn de volgende speciale locaties:

Albert Cuypmarkt in De Pijp
Amsterdamse sfeer en gemoedelijkheid. Bij het oversteken van de Albert Cuypstraat zie je op korte afstand rechts de Albert Cuypmarkt. Op zaterdag is deze geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kort bezoekje zal een prachtige indruk geven van deze typisch Amsterdamse dagmarkt, met gemiddeld 270 kramen de grootste van Europa. De ‘Cuyp’ bestaat al sinds 1905 en is na meer dan honderd jaar nog steeds ongekend aantrekkelijk voor de gewone Amsterdammer, voor koopjesjagers, slenteraars, dagjesmensen, toeristen. De Albert Cuypmarkt ligt midden in de 19e eeuwse wijk De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam. Vooral de laatste decennia is De Pijp zeer in trek als woonbuurt. De talrijke exotische winkeltjes, creatieve en ambachtelijke bedrijfjes en de gezellige cafés en restaurants geven de buurt een levendig en gevarieerd karakter. Deze oude volkswijk is uitgegroeid tot een van de meest geliefde wijken van Amsterdam.

Rembrandtplein
Het Rembrandtplein is al decennia lang in Amsterdam een uitgaanscentrum. Ooit heette het plein de Botermarkt en stonden er op de plek waar nu het beeld van de schilder Rembrandt staat, eens per jaar de kermistenten en een rondreizend circus. Hier werd ook Nederlandse theaterhistorie geschreven. Iets van de oude sfeer is nog te vinden in café Schiller waar voor de oorlog artiesten hun beurs hadden

Beelden van Jordaanse artiesten
Op de hoek van de Prinsengracht en de Elandsgracht staan de standbeelden, in brons vereeuwigd, van Johnny Jordaan en tante Leen, typisch Jordaanse artiesten. Als eerbetoon is dit hoekje grond officieel uitgeroepen tot ‘Johnny Jordaanplein’ waarna het uitgroeide tot een trekpleister voor liefhebbers van het Jordaanse lied. De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelde, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers.

De Jordaan
De Jordaan werd aangelegd bij de grote uitleg van de stad in 1612, als volkswijk voor de arbeiders en emigranten. Deze doelstelling vervulde de wijk redelijk tot de 19de eeuw, toen de verpaupering toesloeg. Toen het door de bezetting in de jaren '40-'45 alleen maar erger was geworden, werd begin jaren zeventig begonnen met een grote renovatie. In diezelfde tijd werd de wijk ook ontdekt door een nieuwe generatie bewoners: artiesten, studenten, jonge ondernemers. Terwijl juist veel oude bewoners naar andere buurten en steden trokken. Mede door deze nieuwe bewoners is de Jordaan veranderd van een volkswijk naar een wijk met veel hoog opgeleiden, met veel boetiekjes, terrasjes, restaurants en (eet)cafés.