Horeca op de route


De eerste wandelaars gaan al vroeg van start. Hierdoor zijn er diverse Amsterdamse cafés speciaal vroeg geopend, zodat je je wandeldag kan beginnen met een kop koffie. Zie onderstaand om welke horeca dit gaat:

  Bagel Best (Nosh)Olympiaplein 1481076 ALAmsterdam
  Liev Coffee & PastryDusartstraat 22h1072 HSAmsterdam
  Cobra CaféHobbemastraat 181071 ZBAmsterdam
  Café Hans en GrietjeSpiegelgracht 271017 JPAmsterdam
  Brasserie NelAmstelveld 121016 ABAmsterdam
  Bruincafé ’t CentrumRembrandtplein 41017 CVAmsterdam
  St. James Gate Irish PubRembrandtplein 8-101017 CVAmsterdam
  Café KuylRembrandtplein 261017 CVAmsterdam
  Bar LempickaSarphatistraat 231018 EVAmsterdam
  Café OrloffKadijksplein 111018 ACAmsterdam
  Pension HomelandKattenburgerstraat 71018 JAAmsterdam
  De Koffieschenkerij Oudekerk VOFOudekerksplein 271012 GXAmsterdam
  Café Restaurant HoogendamWesterdoksplein 101013 AZAmsterdam
  Brasserie BatonHerengracht 821015 DBAmsterdam
  Berry AmsterdamBilderdijkkade 271053 VHAmsterdam
  PeperwortelOvertoom 1401054 HNAmsterdam
  Bagels & Beans OvertoomOvertoom 3061054 JCAmsterdam
  ’t Groot MelkhuisVondelpark 2a1071 AAAmsterdam
  Grand Cafe De BosbaanBosbaan 41182 AGAmstelveen
  tHUIS aan de AmstelKorte Ouderkerkerdijk 451096 ACAmsterdam
  Café KalkhovenPrinsengracht 2831016 GWAmsterdam
  Café in de WaagNieuwmarkt 41012 CRAmsterdam

* Albert Cuypmarkt in De Pijp: Amsterdamse sfeer en gemoedelijkheid. Bij het oversteken van de Albert Cuypstraat zie je op korte afstand rechts de Albert Cuypmarkt. Op zaterdag is deze geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kort bezoekje zal een prachtige indruk geven van deze typisch Amsterdamse dagmarkt, met gemiddeld 270 kramen de grootste van Europa. De ‘Cuyp’ bestaat al sinds 1905 en is na meer dan honderd jaar nog steeds ongekend aantrekkelijk voor de gewone Amsterdammer, voor koopjesjagers, slenteraars, dagjesmensen, toeristen. De Albert Cuypmarkt ligt midden in de 19e eeuwse wijk De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam. Vooral de laatste decennia is De Pijp zeer in trek als woonbuurt. De talrijke exotische winkeltjes, creatieve en ambachtelijke bedrijfjes en de gezellige cafés en restaurants geven de buurt een levendig en gevarieerd karakter. Deze oude volkswijk is uitgegroeid tot een van de meest geliefde wijken van Amsterdam.

** Het Rembrandtplein is al decennia lang in Amsterdam een uitgaanscentrum. Ooit heette het plein de Botermarkt en stonden er op de plek waar nu het beeld van de schilder Rembrandt staat, eens per jaar de kermistenten en een rondreizend circus. Hier werd ook Nederlandse theaterhistorie geschreven. Iets van de oude sfeer is nog te vinden in café Schiller waar voor de oorlog artiesten hun beurs hadden

*** Op de hoek van de Prinsengracht en de Elandsgracht staan de standbeelden, in brons vereeuwigd, van Johnny Jordaan en tante Leen, typisch Jordaanse artiesten. Als eerbetoon is dit hoekje grond officieel uitgeroepen tot ‘Johnny Jordaanplein’ waarna het uitgroeide tot een trekpleister voor liefhebbers van het Jordaanse lied. De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelde, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers.

De Jordaan werd aangelegd bij de grote uitleg van de stad in 1612, als volkswijk voor de arbeiders en emigranten. Deze doelstelling vervulde de wijk redelijk tot de 19de eeuw, toen de verpaupering toesloeg. Toen het door de bezetting in de jaren '40-'45 alleen maar erger was geworden, werd begin jaren zeventig begonnen met een grote renovatie. In diezelfde tijd werd de wijk ook ontdekt door een nieuwe generatie bewoners: artiesten, studenten, jonge ondernemers. Terwijl juist veel oude bewoners naar andere buurten en steden trokken. Mede door deze nieuwe bewoners is de Jordaan veranderd van een volkswijk naar een wijk met veel hoog opgeleiden, met veel boetiekjes, terrasjes, restaurants en (eet)cafés.