Sfeervolle 9e editie Amsterdam City Walk prikkelt zintuigen van 12.000 deelnemers

Aan de Amsterdamse grachten hebben de wandelaars hun hart voor altijd verpand

Een uur voordat de zon opkwam, klonk het eerste startsignaal voor de 9e editie van de Amsterdam City Walk door de speakers van het Olympisch Stadion. Voor 12.000 wandelaars uit 25 landen stond er vandaag een echte Amsterdam Experience op het programma. Langs routes van 10, 14, 17, 20, 26 en 33 km maakten de deelnemers kennis met Amsterdam door te kijken, te luisteren én te proeven. Voor Stadsherstel Amsterdam, het goede doel van het evenement, werd door de wandelaars een mooi bedrag van € 5.483,00 ingezameld.

De 6.500 deelnemers aan de vier langste routes gingen van start vanaf de atletiekbaan in het Olympisch Stadion. Deelnemers aan de 14 km startten bij Ven Amsterdam, nabij het Westerpark. Voor de wandelaars van de 10 km, met ruim 3.200 deelnemers de populairste afstand van vandaag, begon de Amsterdamse wandelbeleving vanmorgen op het Rembrandtplein. De Amsterdamse weergoden waren de wandelaars goedgezind. De zon liet zich veelvuldig zien en ondanks de soms frisse wind was het vandaag heel goed wandelweer.

Aan de voet van de oude Wester
Nieuw dit jaar was de stempel- en verzorgingspost in de Westerkerk. De wandelaars van de 10, 17, 26 en 33 km konden dit jaar in de oase van rust in het hart van de Jordaan een stempel halen. In de kerk bracht een koor Nederlandstalige liedjes ten gehore. En hoewel de Westertoren al sinds het begin van dit jaar in de steigers staat, was de beleving in de Westerkerk optimaal.

Ook op andere iconische plekken in de hoofdstad waren vandaag stempel- en verzorgingsposten ingericht. Accordeonisten, koren, organisten en een boerenhofkapel zorgden voor een Amsterdams wandelfeestje in onder meer het Sarphatipark, de Amstelkerk en de Vondelkerk. Hier konden de deelnemers even lekker uitrusten voordat ze hun weg vervolgden.

De smaak van de stad
Een echte Amsterdam Experience is niet compleet zonder het letterlijk en figuurlijk proeven van de sfeer en de stad. Bij de verzorgingsposten langs de routes deelden de enthousiaste vrijwilligers van Le Champion heerlijke Amsterdamse lekkernijen uit aan de wandelaars. Zo genoten zij van Amsterdamse korstjes, kaasblokjes en speciale Amsterdam City Walk-chocolaatjes. In het Vondelpark, tussen de klanken van een dweilorkest, werden de zure bommen van Kesbeke uitgedeeld.

In de stad Amsterdam…
Bij de finish kregen de 12.000 wandelaars hun medaille omgehangen en kon de sportieve prestatie worden gevierd. De beeltenis van het VOC-schip Amsterdam op de medaille en een passage uit het lied De Stad Amsterdam op het lint verwijzen naar het rijke maritieme verleden van de stad.

Het finishfeest op het Stadionplein, met Amsterdamse medleys en Hollandse hits een echt Mokums paradijs, was een mooie afsluiting van een sfeervolle Amsterdamse wandeldag.

Voor het behoud van Amsterdamse monumenten
Ook dit jaar was Stadsherstel Amsterdam het officiële goede doel van de Amsterdam City Walk. De organisatie redt monumenten en panden in de hoofdstad door ze te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. Bij hun inschrijving voor de 9e editie konden de wandelaars een vrijwillige donatie doen die gebruikt zal worden voor het behoud van de eeuwenoude Molen de Bloem aan de Haarlemmerweg.

Matthijs Mennes, directeur van Le Champion, had vanmiddag op het finishfeest de eer om de cheque met het mooie bedrag van € 5.483,- uit te reiken aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam, die ’s ochtends de starttoeters voor de 17 en 20 km had laten klinken.

Wandel de winter door
Wil je ook een van de wandelevenementen van Le Champion beleven? De komende maanden staan de Fjoertoer Egmond, Egmond Wandel Marathon, Zandvoort Light Walk en 30 van Zandvoort op de wandelagenda. Meer informatie over deze evenementen vind je op www.lechampion.nl. Op zaterdag 19 oktober 2024 viert Le Champion de 10e editie van de Amsterdam City Walk. De inschrijving opent begin mei op www.amsterdamcitywalk.nl.
14-10-2023