Toeristische informatie


De Pijp – Albert Cuypmarkt
Albert Cuypmarkt: Amsterdamse sfeer en gemoedelijkheid. Bij het oversteken van de Albert Cuypstraat zie je op korte afstand rechts de Albert Cuypmarkt. Op zaterdag is deze geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kort bezoekje zal een prachtige indruk geven van deze typisch Amsterdamse dagmarkt, met gemiddeld 270 kramen de grootste van Europa. De ‘Cuyp’ bestaat al sinds 1905 en is na meer dan honderd jaar nog steeds ongekend aantrekkelijk voor de gewone Amsterdammer, voor koopjesjagers, slenteraars, dagjesmensen en toeristen. De Albert Cuypmarkt ligt midden in de 19e eeuwse wijk De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam. Vooral de laatste decennia is De Pijp zeer in trek als woonbuurt. De talrijke exotische winkeltjes, creatieve en ambachtelijke bedrijfjes en de gezellige cafés en restaurants geven de buurt een levendig en gevarieerd karakter.





Magere Brug aan Amstel
Langs de Amstel loop je op 14 oktober eerst langs Carré waarna een prachtig uitzicht op de Magere Brug volgt (zie ook logo). De eerste Magere Brug dateert uit 1691 en een legende vertelt dat de brug vernoemd is naar de Magere Zussen. Deze twee zussen woonden ieder aan een kant van de rivier. Men zegt dat de houten brug is gebouwd zodat zij elkaar vaker konden bezoeken. De brug is daarna enige keren herbouwd in de oorspronkelijke stijl en heeft op die manier haar aantrekkingskracht behouden. Tot 2003 reed er autoverkeer overheen; na een reparatie en herinrichting gebruiken tegenwoordig alleen fietsers en voetgangers de brug. Enkele keren per dag wordt hij opgehaald om schepen te laten passeren; de rondvaartboten kunnen eronderdoor als hij dicht is. 's Avonds is de Magere Brug een populaire plek voor geliefden en fotografen. De brug is dan prachtig verlicht en een bezoek meer dan waard. Dit jaar lopen we voor het eerst met de routes (behalve 12 en 21 km) over de Magere Brug en niet erlangs.
Hermitage
Het gebouw waar nu de Hermitage Amsterdam is gevestigd, was 324 jaar lang een tehuis voor ouderen. Toen aan het einde van de twintigste eeuw bleek dat zorginstelling Amstelhof niet meer voldeed aan de eisen van de tijd, werd gezocht naar een nieuwe bestemming. Sinds juni 2009 is hier de Hermitage Amsterdam gevestigd.
Oudemanhuispoort
Het voormalige Oudemannenhuis, beter bekend als de Oudemanhuispoort, ligt tussen de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal. Na de Alteratie van 1578 werd het Oude Nonnenconvent opgeheven en als gasthuis ingericht. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het oude gebouw met behoud van de grondvorm vernieuwd.
Nieuwmarkt met Zeedijk
De Nieuwmarkt is een gezellig plein midden in het hart van de ‘oude’ Amsterdamse binnenstad. Dit plein ademt een bijzondere sfeer uit die een meer dorps dan stedelijk karakter heeft. Het plein wordt gekenmerkt door het imposante Waaggebouw midden op de Nieuwmarkt. Rondom het plein zijn tal van gezellige (eet)cafés en restaurants te vinden met ieder een eigen terras. Vlak om de hoek liggen de oude bekende Amsterdamse Wallen en de Zeedijk, met hun onvervalste Amsterdamse gezelligheid en natuurlijk is de Nieuwmarkt de toegangspoort tot Chinatown.
Zeedijk
De straatnaambordjes zijn er tweetalig. Zeedijk, Geldersekade, Stormsteeg en Nieuwmarkt staan er in het Nederlands en in het Chinees. Dat is niets van oudsher, maar nog maar een paar jaar. Om nog eens extra te accentueren dat Amsterdam een Chinatown heeft. In de jaren tachtig was het een no-go area. De Zeedijk was vergeven van criminaliteit en drugs. In die tijd kochten de Chinezen de pandjes op. Nu is het een toplocatie. Een go-area. Vanaf de Nieuwmarkt loop je de Zeedijk op en passeer je de Chinese tempel He Hua. En tal van sfeervolle Chinese winkeltjes en restaurants. De tempel, gebouwd in traditionele Chinese paleisstijl, is de grootste in Europa en is tijdens openingsuren vrij te bezoeken.
Oudekerksplein
De Oude Kerk is waarschijnlijk het oudste gebouw van de stad. Het gebouw werd gesticht in 1306. Zeelui vroegen er zegen over hun verre reizen in deze kerk vlakbij het IJ. Kooplieden handelden er en er werden zelfs netten geboet in de kerk. Het was een stadsplein waar alles gebeurde. Alleen werd de kerk nauwelijks onderhouden. Begin vorige eeuw raakte het gebouw in verval. Dankzij een grote gift van Koningin Wilhelmina in 1938 begon jaren later in 1955 de restauratie. De kerk was in 1951 gesloten en stond op instorten. Voor een gulden werd het godshuis verkocht aan de Stichting Oude Kerk. In drie fases werd de kerk gedurende meer dan een halve eeuw gerestaureerd. De laatste fase vanaf 2008 kostte zo’n zes miljoen euro. Nu staat dit middeleeuwse monument, waar Vondel om de hoek woonde, er bij als nooit tevoren.

Tegenwoordig is het niet alleen een kerk, maar ook een concertzaal, trouwlocatie en expositie- en ontvangstruimte. Zoiets als de huiskamer van Amsterdam. Eigenlijk is dat niets nieuws: vissers repareerden hier hun netten, Sweelinck bespeelde het orgel en Rembrandt ging er in ondertrouw. Generaties Amsterdammers liggen hier begraven onder wie de zeeheld Jacob van Heemskerck en natuurlijk Sweelinck.
Jordaan
In de Grachtengordel doe je ook de Jordaan aan. Op de hoek van de Prinsengracht en de Elandsgracht loop je langs de standbeelden, in brons vereeuwigd, van Johnny Jordaan en tante Leen, typisch Jordaanse artiesten. Als eerbetoon is dit hoekje grond officieel uitgeroepen tot ‘Johnny Jordaanplein’ waarna het uitgroeide tot een trekpleister voor liefhebbers van het Jordaanse lied. De typisch Jordaanse sfeer beleef je daar optimaal bij een stop in één der sfeervolle café’s aan de Elandsgracht.
De 9 Straatjes
De City Walk loopt hier door het gebied van de 9 Straatjes. Deze zijn onderdeel van de Amsterdamse grachtengordel, die sinds 2010 op de Unesco Wereld Erfgoedlijst staat. Het zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum die zich sinds de jaren negentig zo presenteren. Samen vormen ze binnen het westelijk deel van de grachtengordel het wellicht leukste winkelgebied van Nederland in een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants. De namen van de buitenste zes straten herinneren eraan dat in deze buurt vroeger handelaren en ambachtslieden waren gevestigd die werkten met huiden van dieren zoals reeën, herten, beren en wolven.
Grachtengordel: monument van wereldformaat
Vanzelfsprekend noemen trotse Amsterdammers hun grachtengordel uniek. Maar de faam van de zeventiende-eeuwse grachten reikt ook al eeuwen tot ver buiten de stadsgrenzen. En meer dan terecht kreeg de Amsterdamse grachtengordel in de zomer van 2010 een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de internationale erkenning van het bijzondere karakter van dit deel van de historische binnenstad. Het onderstreept wat iedereen al lang wist: de grachtengordel is een monument van wereldformaat.

In de 17e eeuw groeide Amsterdam uit haar voegen. De stad beleefde haar Gouden Eeuw in economisch, politiek én cultureel opzicht. Een flinke uitbreiding was hard nodig. Het stadsbestuur maakte daarom een uitbreidingsplan dat Amsterdam vijf keer zo groot zou maken.
De grachtengordel met zijn 14 kilometer gracht en 80 bruggen is een stedenbouwkundig, waterbouwkundig en architectonisch meesterwerk. Het gebied was door de systematische aanplant van bomen langs de grachten en aanleg van prachtige tuinen meteen een heel groene stad. Deze planmatige stadsuitbreiding heeft tot ver in de 19e eeuw over de hele wereld als voorbeeld gediend.
Rijksmuseum
Na de Prinsengracht gedurende ongeveer een kilometer te hebben gevolgd kom je bij het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum is een Rijksmonument en het grootste en belangrijkste rijksmuseum van Nederland. Het museum dateert uit het jaar 1800 en biedt in de ruim 200 zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie bestaat onder andere uit werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Meer dan 2 miljoen bezoekers komen jaarlijks naar dit museum. Bij de City Walk passeer je onderdoor het museum via de fiets/wandeltraverse.
Vondelpark
Het is dit jaar 150 jaar geleden dat het Vondelpark ontstond. Een groepje vooraanstaande Amsterdammers bedacht in 1864, op initiatief van Christiaan Pieter van Eeghen, dat er een plek moest komen waar de minder bedeelde Amsterdammers konden genieten van het groen en de frisse lucht. Een jaar later was het park een feit. Het Vondelpark is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Met behulp van kenmerken uit deze stijl is een park gecomponeerd dat de 19e-eeuwse Amsterdammer de illusie gaf van het perfecte natuurlijke landschap.

Wat Central Park is voor New York, is het Vondelpark voor Amsterdam. Een grote vrolijke groene oase waar negen van de tien Amsterdammers minstens één keer per jaar komt. En met hen nog veel meer parkliefhebbers uit de hele wereld. Meer dan tien miljoen mensen bezoeken jaarlijks het Vondelpark. Met uitzicht op het Vondelparkpaviljoen en langs het standbeeld van Joost van den Vondel loop je via ’t Blauwe Theehuis naar het Openluchttheater door dit park dat van 1999 tot 2009 grootschalig is gerenoveerd.
Inschrijven