• Nieuws
  • Amsterdam City Walk: “Deze stad is rouwend ook prachtig”

Amsterdam City Walk: “Deze stad is rouwend ook prachtig”

Op de dag van de uitvaart van burgemeester Eberhard van der Laan, wandelden 12.000 wandelaars in en om de binnenstad. Organisator Le Champion, bekend van de TCS Amsterdam Marathon een dag later, koos ervoor om het daarom dit jaar ingetogen te houden. Waar normaliter veel live entertainment langs de route is en authentieke volkszangers een feest maken van de finish, werd dit jaar gezellig maar gepast ingetogen gewandeld.

Deelnemers aan de Amsterdam City Walk konden kiezen tussen vijf wandelroutes. Eke wandeling een eigen afstand (12, 18, 21, 27 of 33 km) en een eigen sfeer. Zo bleef de kortste route in de binnenstad, en gingen de langere routes door het Amsterdamse Bos en over Marineterrein Amsterdam. Le Champion wil zo een wandelevenement neerzetten waarbij er voor ieder type wandelaar een mooie route is en iedereen op een eigen manier in één dag de stad kan ontdekken.

Echt Amsterdams
Vele cafés en musea op de route hadden speciale aanbiedingen voor deelnemers van het wandelevenement. De Oude Kerk was voor hen gratis te bezoeken en cafés gingen eerder open. Ook waren er typisch Amsterdamse hapjes onderweg: Zure bommen van Kesbeke, Amsterdamse korstjes en kaasblokjes van Old Amsterdam. Alle routes eindigden in het Olympisch Stadion, net als de hardlopers van de TCS Amsterdam Marathon een dag later. De deelnemers mochten zichzelf gelukkig prijzen met het weer. Met 20 graden was het prachtig wandelweer. Door de zon die af en toe doorbrak, zagen de wandelaars Amsterdam op haar mooist.

Een minuut stilte
Om 13:00 uur had de Gemeente Amsterdam een minuut stilte verzocht, waar veel wandelaars rekening mee hielden. Zo was het op het Oudekerksplein muisstil en hielden alle wandelaars daar even stil op verzoek van de dienstdoende vrijwilligers. Wandelaars vonden het prettig dat er vanuit de organisatie rekening werd gehouden met het afscheid van de Amsterdamse burgemeester: “Erg indrukwekkend om mee te maken”, “goed dat er geen groot feest van gemaakt wordt” en “de stad is rouwend ook prachtig”, aldus twee deelnemers van de 18 km route van de Amsterdam City Walk.

Recordaantal deelnemers
Met 12.000 wandelaars heeft de Amsterdam City Walk een recordaantal deelnemers bereikt. De Amsterdam City Walk was voor zowel Nederlandse als internationale deelnemers een complete dag uit. Bijvoorbeeld voor toeschouwers van de TCS Amsterdam Marathon de volgende dag, was dit een ultgelezen mogelijkheid om Amsterdam niet hardlopend maar toch te voet te ontdekken.

Stichting de Oude Kerk ontvangt €12.222,-
Dankzij de vrijwillige bijdrages van deelnemers aan de Amsterdam City Walk, heeft Stichting de Oude Kerk een cheque ontvangen van €12.222,-. Dit bedrag komt ten goede aan het onderhoud van de Oude Kerk en de renovatie van een bijzonder schilderij waar de deelnemers meteen bij de uitreiking van de cheque voor werden uitgenodigd door de stichting. Le Champion is erg blij zo’n mooie cheque te kunnen overhandigen.

Editie volgend jaar
De 5e Amsterdam City Walk is op zaterdag 20 oktober 2018.