Historie

Ontstaan
In 2013 maakte Le Champion met haar clubleden vanaf het Olympisch Stadion een proefwandeling die leidde tot het organiseren van deze Amsterdam City Walk. Onderstaand het verslag dat daarna op de website verscheen. Clubwandeltocht vanaf Olympisch Stadion geslaagd Daags voor de TCS Amsterdam Marathon hield Le Champion vanaf Sporthallen Zuid en het Olympisch Stadion haar 4e clubwandeltocht. Voor deze locatie was gekozen om de wandelaars na afloop de mogelijkheid te geven ook een bezoek te brengen aan de marathonexpo en op die manier kennis te maken met dit grootse evenement. En het bezoeken van de marathonexpo gebeurde na afloop inderdaad door een flink aantal wandelaars. Aan deze clubwandeltocht namen 76 leden van Le Champion deel inclusief een aantal introducés. Dat aantal was groter dan bij de eerder gehouden clubwandeltochten vanwege vooral de fraaie route die was uitgezet door het historische centrum van Amsterdam. Zelfs was er internationale deelname door een Russische vader en zoon die zondag gingen hardlopen en nu Amsterdam graag al wandelend wilden verkennen. De route van 17 km was afwisselend. Door de volkswijk De Pijp, langs de Heineken Brouwerij en De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein werd de Amstel bereikt. Langs Carré, de Magere Brug en de Hermitage waren het Thorbeckeplein en Rembrandtplein mooie plaatsen voor een eerste stop. Via de Oudemanhuispoort, Achterzijds Voorburgwal en Nieuwmarkt voerde het vervolg over de Zeedijk en het Red Light District naar de Oude Kerk. Ook op de rustige zaterdagmorgen wemelt het in deze omgeving van de buitenlandse toeristen. Na de Dam volgde een grachtenwandeling die uitkwam bij het Rijksmuseum en Vondelpark. Allen spraken na afloop van een zeer geslaagde tocht gelopen onder prima weersomstandigheden en kijken alweer uit naar de komende clubtocht op de Le Champion Promotiedag in Egmond aan Zee.

Terugblik 9e editie 2023

Voor 12.000 wandelaars uit 25 landen stond er zaterdag 14 oktober 2023 een echte Amsterdam Experience op het programma. Langs routes van 10, 14, 17, 20, 26 en 33 km maakten de deelnemers kennis met Amsterdam door te kijken, te luisteren én te proeven. Voor Stadsherstel Amsterdam, het goede doel van het evenement, werd door de wandelaars een mooi bedrag van € 5.483,00 ingezameld. De 6.500 deelnemers aan de vier langste routes gingen van start vanaf de atletiekbaan in het Olympisch Stadion. Deelnemers aan de 14 km startten bij Ven Amsterdam, nabij het Westerpark. Voor de wandelaars van de 10 km, met ruim 3.200 deelnemers de populairste afstand van vandaag, begon de Amsterdamse wandelbeleving vanmorgen op het Rembrandtplein. De Amsterdamse weergoden waren de wandelaars goedgezind. De zon liet zich veelvuldig zien en ondanks de soms frisse wind was het vandaag heel goed wandelweer.

Terugblik 8e editie 2022

Ruim 10.600 wandelaars beleefden een echte Amsterdam Experience van 10, 14, 17, 20, 26 of 33 km. Voor Stadsherstel Amsterdam, het goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van € 5.146,50 ingezameld. De wandelaars bleven ook tijdens de regenbuitjes die even over Amsterdam trokken stralen. De deelnemers aan de vier langste afstanden gingen van start in het Olympisch Stadion, de 14 km-wandelaars startten bij Ven Amsterdam en voor de 10 km klonk het startsignaal op het Rembrandtplein. De routes brachten de wandelaars door parken, langs de schilderachtige grachten en echte Amsterdamse iconen. Ook veel van de monumenten die in beheer zijn van Stadsherstel Amsterdam maakten deel uit van de routes. Zo waren er stempelposten bij de Haarlemmerpoort en in de Oosterkerk, Amstelkerk en Vondelkerk. In deze prachtige kerken vervolgden de wandelaars hun route tussen de kerkbankjes door.

Terugblik 7e editie 2021

8.800 wandelaars genoten van de 7e editie van de Amsterdam City Walk en zamelden samen € 4.718,50 in voor  het goede doel Stadsherstel Amsterdam. Sportorganisatie Le Champion kreeg eind september groen licht van de Gemeente Amsterdam om het wandelevenement te organiseren. De afgelopen anderhalf jaar heeft de evenementenbranche veel onzekerheid gekend en nu kunnen wandelaars eindelijk weer genieten van een unieke wandelbeleving, met de Amsterdam City Walk als eerste op de wandelkalender van Le Champion. Traditiegetrouw was de start van de 17, 20, 26 en 33 km in het Olympisch Stadion, waar daags erna ook de start is van de TCS Amsterdam Marathon, eveneens georganiseerd door Le Champion. Voor de 10 km klonk het startsignaal voor het eerst vanaf het Rembrandtplein. De 14 km startte voor de tweede keer vanaf Ven Amsterdam. Elke afstand liet een eigen kant van de stad zien en onderweg konden wandelaars aanschuiven bij de vele horeca, die speciaal voor hen de deuren extra vroeg geopend hadden. In totaal werd er langs 44 uitgelichte highlights van de stad gewandeld. Met onder andere de Vondelkerk, het Scheepvaarthuis, het Museumplein en de Beurs van Berlage. Partner Kesbeke verraste de deelnemers in het Vondelpark met een zure bom. Daarnaast zorgde het Amsterdamse amusement op de routes voor dat extra beetje Amsterdamse sfeer.

Editie in 2020 afgelast

In 2020 kon de Amsterdam City Walk helaas geen doorgang vinden door het coronavirus.

Terugblik 6e editie 2019

In 2019 stonden 12.000 wandelaars aan de start van de 6e editie van de Amsterdam City Walk van sportorganisatie Le Champion. Een dag vol Amsterdamse iconen, een indrukwekkende finish bij het Olympisch stadion en afstanden over 10, 14, 17, 20, 26 en 33 km. 6 verschillende afstanden die ieder hun eigen kant van Amsterdam lieten zien. Iedereen genoot vandaag, onder het genot van perfect wandelweer, met volle teugen van zijn of haar eigen Amsterdam Experience. Iedere route had zijn eigen karakter. Zo ging de 10 km door het culturele centrum van Amsterdam en zocht de 20 km vooral de rust op in het Amsterdamse Bos en langs de Amstel. De 33 km was de perfecte route voor iedereen die alle elementen van Amsterdam wilden ervaren. Wandelaars van de 20 km konden de Amstelkerk van binnen bewonderen, terwijl de organist Amsterdamse nummers speelde. De nieuwe 14 km route ging vanuit Ven Amsterdam door het Westerpark, onder de Haarlemmerpoort door, verder langs ’t IJ en door de Hollandsche Manege. In het Vondelpark kwam de route van de 14 km samen met de andere routes. Alle wandelaars beleefden een magische finish op het Stadionplein bij het Olympisch Stadion. Het Amsterdamse Proeflokaal was dit jaar de nieuwe locatie voor het finishfeest. Hier vierden wandelaars hun prestatie op de klanken van Jordanese volkszangers en met een welverdiend pikketanussie. Voor het 2e jaar was Stadsherstel Amsterdam het goede doel. De deelnemers hebben met elkaar een recordbedrag van € 11.517,50 opgehaald.


Terugblik 5e editie 2018

Een recordaantal van 14.000 wandelaars stond op 20 oktober 2018 aan de start bij de Amsterdam City Walk. Wandelaars konden kiezen uit een afstand van 12, 18, 21, 27 of 33 km, ieder met een eigen karakter. Met een temperatuur rond de 15 graden en een stralende zon was het voor wandelaars perfect wandelweer. Ieder genoot vandaag volop van zijn of haar eigen Amsterdam Experience. Traditiegetrouw was de start van de 18, 21, 27 en 33 km in het Olympisch Stadion. De 12 km had een eigen start bij de Stopera. Hoofdredacteur van VROUW Marieke ’t Hart mocht het startsignaal geven. Alle wandelaars kwamen aan het eind van de dag samen bij het Olympisch Stadion om op de klanken van echt Amsterdamse muziek hun prestatie te vieren. Op de route konden wandelaars genieten van speciale aanbiedingen van musea en cafés. Zo kon met korting een bezoek gebracht worden aan o.a. het Scheepvaartmuseum en Museum Ons’Lieve Heer op Solder, daarnaast openden veel cafés extra vroeg hun deuren. De Amsterdamse koggetjes, zure bommen van Kesbeke en biertjes van Heineken zorgden nog eens extra voor dat Amsterdamse gevoel.


Terugblik 4e editie 2017

Op de dag van de uitvaart van de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, wandelden 12.000 wandelaars in en om de binnenstad. De organisatie koos er dit jaar voor om het evenement ingetogen te laten verlopen in verband met het overlijden van de Amsterdamse burgervader. Waar normaliter veel live entertainment langs de route is en authentieke volkszangers een feest maken van de finish, werd dit jaar gezellig maar gepast ingetogen gewandeld. Om 13:00 uur had de Gemeente Amsterdam een minuut stilte verzocht, waar veel wandelaars rekening mee hielden. Zo was het op het Oudekerksplein muisstil en hielden alle wandelaars daar even stil op verzoek van de dienstdoende vrijwilligers. Wandelaars vonden het prettig dat er vanuit de organisatie rekening werd gehouden met het afscheid van de Amsterdamse burgemeester: “Erg indrukwekkend om mee te maken”, “goed dat er geen groot feest van gemaakt wordt” en “de stad is rouwend ook prachtig”, aldus twee deelnemers van de 18 km route van de Amsterdam City Walk. Met 12.000 deelnemers heeft de Amsterdam City Walk 2017 een recordaantal aan deelnemers bereikt. De wandelaars konden kiezen tussen vijf wandelroutes, waaronder één nieuwe afstand. Deze route van 21 km liep onder andere door het Amsterdamse Bos en via de Amstel de stad weer in. Elke wandeling een eigen afstand en een eigen sfeer. Zo bleef de kortste route in de binnenstad en brachten de langere routes de wandelaars langs de Amsterdamse buitenwijken en over het Marineterrein Amsterdam. Vele cafés en musea op de route hadden speciale aan- biedingen voor de deelnemers en gingen eerder open om de eerste wandelaars te ontvangen. Ook waren er typisch Amsterdamse hapjes onderweg: Zure bommen van Kesbeke, Amsterdamse korstjes en kaasblokjes van Old Amsterdam. Met 20 graden was het prachtig wandelweer. Door de zon die af en toe doorbrak, zagen de wandelaars Amsterdam op haar mooist! Dankzij de vrijwillige bijdrages van deelnemers aan de Amsterdam City Walk, heeft Stichting de Oude Kerk een cheque ontvangen van €12.222,-. Dit bedrag komt ten goede aan het onderhoud van de Oude Kerk en de renovatie van een bijzonder schilderij waar de deelnemers meteen bij de uitreiking van de cheque voor werden uitgenodigd door de stichting. Kortom een mooie editie van de Amsterdam City Walk 2017. De 5e Amsterdam City Walk is op zaterdag 20 oktober 2018.

Terugblik 3e editie 2016

Dit jaar was de Amsterdam City Walk Amsterdamser dan ooit. De start voor de drie langste afstanden was voor het eerst ín het Olympisch Stadion, op de atletiekbaan. Op dezelfde plek waar op zondag de TCS Amsterdam Marathon van start gaat. De 33 km, een nieuwe afstand die veel van groen Amsterdam laat zien, trapte als eerste af om 07.30 uur. De kortste afstand, de 11 km, startte voor de Stopera bij het Waterlooplein. Hier kamen alle routes samen en trokken verder het historische centrum in. Ondanks dat Pluvius ons niet helemaal goed gezind was, liepen er dwars door onze hoofdstad, verdeeld over 4 afstanden, maar liefst 10.000 glimlachende wandelaars rond, die Amsterdam van haar gastvrije, culturele en mooie kanten hebben gezien. ‘Van tevoren hadden wij al uitgekozen welk museum wij gingen bezoeken: het Tassenmuseum Hendrikje. Zo leuk om dit te kunnen doen onderweg!’, aldus een deelneemster aan de 18 km die gebruik maakte van de speciale culturele flitsbezoeken. Maar ook de cafés droegen hun steentje bij aan de Amsterdam experience, door extra vroeg hun deuren te openen en Amsterdamse gezelligheid te bieden. De sfeer werd onderweg letterlijk goed geproefd met typische versnaperingen die werden uitgedeeld: van Amsterdamse ossenworst en korstjes tot zure bommen en bitterballen. Met de I amsterdam letters als decor werden de wandelaars voor het Olympisch Stadion door zangers van het echte Amsterdamse levenslied onthaald met een welverdiende medaille.

Terugblik 2e editie 2015

Op de dag voor de TCS Amsterdam Marathon is de stad niet hardlopend, maar al wandelend ontdekt. Maar liefst 8.500 deelnemers verschenen zaterdagochtend vroeg aan de start van de Amsterdam City Walk, dit jaar voor de 2e keer georganiseerd door Le Champion. De wandeling door het historische centrum van Amsterdam was verdeeld in routes van 12, 17 en 26 km, zodat de wandelaars zelf hun eigen afstand konden kiezen. De diverse highlights en entertainment onderweg zorgden voor een gezellige Amsterdamse sfeer. Nog in het donker startten afgelopen zaterdag om 07.30 uur de eerste vroege vogels aan de Amsterdam City Walk. Vanaf het Olympisch Stadion namen de drie routes de deelnemers mee langs verschillende Amsterdamse bezienswaardigheden. Er werd onder andere langs het Rembrandtplein, de Wallen, de Dam, de Jordaan, het Museumplein en het Vondelpark gelopen. Maar ook de minder bekende plekken werden aangedaan. “Ik ben op hele mooie plekken in Amsterdam geweest waar je normaal gesproken niet zo snel komt, zoals het Java-eiland” aldus Jelmer Vreeman, deelnemer aan de 26 km. Speciaal voor de Amsterdam City Walk boden enkele musea korting op de entree, zodat de deelnemers bovenop de wandeling ook culturele flitsbezoeken konden brengen. Ook de cafés op de route speelden in op de wandeling door aangepaste openingstijden te hanteren en entertainment te bieden. In de middag werden de wandelaars welverdiend met muziek, hapjes en drankjes bij het Olympisch Stadion onthaald. Al met al kunnen zij terugkijken op een leuke verzorgde dag uit in Amsterdam. De in totaal 8.500 wandelaars kwamen uit 13 landen van over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Italië, Brazilië, Costa Rica, Rusland, Zuid-Afrika en Spanje. Het grootste aandeel komt nog altijd uit Nederland, met de meeste belangstelling vanuit Noord-Holland

Terugblik 1e editie 2014

Op 18 oktober 2014 werd de 1e officiële editie van de Amsterdam City Walk gelopen. Dit nadat het jaar ervoor een proefeditie was gehouden. Onderstaand een verslag van het verloop van die 1e editie. “Spiksplinternieuw bij Le Champion. De 1e Amsterdam City Walk is een groot succes geworden. Onder ideale weersomstandigheden vertrokken vanmorgen vroeg in de ochtend duizenden wandelaars voor een wandelevenement vol afwisseling. Bij het Olympisch Stadion waren de lichten net gedoofd toen Milja Clazing, bestuurslid wandelen bij Le Champion, het startschot gaf voor weer een nieuw evenement bij Le Champion. Met direct al een geweldige belangstelling waarbij rond de 5.100 inschrijvingen werden ontvangen. Ongeveer drie kwart van hen wilde de hele ronde van 17 kilometer door de boeiende binnenstad van Amsterdam volbrengen. In het bijzonder bij die afwisselende route door de binnenstad kwam je ogen tekort. Hoogtepunt volgde op hoogtepunt en het gebied rond het Oudekerksplein mag best vergeleken worden met een boeiend openluchtmuseum. Opvallend waren de vele reacties van echte Amsterdammers die nu pas zagen hoe mooi hun stad in werkelijkheid is. En geaarde stadsmensen die hun wandelvrienden fijntjes lieten weten “je kunt wel zien dat je van het platteland komt”. Na de Jordaan en de Grachtengordel moest natuurlijk onder het Rijksmuseum door worden gelopen. Waarna direct het Vondelpark volgde, een oase van rust én sportieve bedrijvigheid na het doorkruizen van de binnenstad. Met Ierse folksongs hield Unicorn de sfeer er in het Openluchttheater danig in. En Kees Kaas vermaakte vele wandelaars op het 100 meter verder gelegen terras van ’t Groot Melkhuis met Westfriese liedjes. Bij de finish bleek dat velen de talrijke boetiekjes, ambachtelijke winkels en andere aantrekkelijke locaties niet links hadden kunnen laten liggen. Met tassen vol aankopen legde men de laatste kilometers af. De complimenten bij de finish bij het Olympisch Stadion logen er niet om. Vooral duidelijk was dat Le Champion, op de dag voor de marathon, een uiterst geslaagde try-out had gedaan om het marathonweekend nog meer inhoud te geven. En dat, in de toekomst, de vele buitenlandse bezoekers van de marathon een unieke sight-seeing van Amsterdam kan worden aangeboden. Dit jaar deden er al Australiërs, Brazilianen, Amerikanen, Engelsen, Belgen, Slowaken, Italianen en anderen mee. Dat zullen er in de toekomst vast en zeker nog veel meer worden.”