Volop beleving voor 10.600 wandelaars bij 8e editie Amsterdam City Walk

Door stadsparken in herfstkleuren en het bruisende centrum van onze hoofdstad

In het Olympisch Stadion ging vanmorgen de 8e editie van de Amsterdam City Walk van start. Ruim 10.600 wandelaars beleefden vandaag een echte Amsterdam Experience van 10, 14, 17, 20, 26 of 33 km. Voor Stadsherstel Amsterdam, het goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van € 5.146,50 ingezameld. De wandelaars bleven ook tijdens de regenbuitjes die vanmiddag even over Amsterdam trokken stralen.

De deelnemers aan de vier langste afstanden gingen van start in het Olympisch Stadion, de 14 km-wandelaars startten bij Ven Amsterdam en voor de 10 km klonk het startsignaal op het Rembrandtplein. De routes brachten de wandelaars door parken, langs de schilderachtige grachten en echte Amsterdamse iconen. Ook veel van de monumenten die in beheer zijn van Stadsherstel Amsterdam maakten deel uit van de routes. Zo waren er stempelposten bij de Haarlemmerpoort en in de Oosterkerk, Amstelkerk en Vondelkerk. In deze prachtige kerken vervolgden de wandelaars hun route tussen de kerkbankjes door.

Sfeer van Mokum proeven
De Amsterdam City Walk draait om het beleven van Amsterdam. De zintuigen van de deelnemers zijn vandaag dan ook volop geprikkeld. Zo speelden er meerdere accordeonisten, koren en kapellen in de stad. In het Vondelpark was het met een smartlappenkoor en dweilorkest een groot feest, waar naast de enthousiaste wandelaars ook verraste toeristen volop van genoten.
Een echte Amsterdam Experience is niet compleet zonder het letterlijk en figuurlijk proeven van de sfeer en de stad. Bij de verzorgingsposten onderweg deelden de zeer gewaardeerde vrijwilligers Amsterdamse lekkernijen, zoals zure bommen, Amsterdamse korstjes en speciale Amsterdam City Walk-chocolaatjes, uit aan de deelnemers.

Bij het finishfeest op het Stadionplein kregen de wandelaars hun welverdiende medaille omgehangen en werd ‘een pikketanussie gaat er altijd in’ de lijfspreuk. De zon kwam door en de Amsterdamse meezingers en Hollandse hits maakten het wandelfeestje voor de deur van het Olympisch Stadion compleet.

Mooi bedrag voor renovatie Oosterkerk
Veel deelnemers deden bij hun inschrijving een donatie aan het renovatieproject van de Oosterkerk van Stadsherstel Amsterdam, de organisatie die beeldbepalende monumenten redt. Bestuurslid Ansfried Snijders van Le Champion overhandigde de cheque met het mooie bedrag van € 5.146,50 vanmiddag aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam.
De Oosterkerk is een van de minder bekende, maar niet minder indrukwekkende, iconen die Amsterdam rijk is. De deelnemers aan de 26 en 33 km wandelden vandaag door dit 17e-eeuwse monument, dat 60 jaar geleden bijna gesloopt was. De kerk, waar Vincent van Gogh vroeger ook wel eens kwam, wordt nu verbouwd tot een betekenisvolle plek met activiteiten voor alle Amsterdammers.

Meer wandelevenementen
Op zaterdag 14 oktober 2023 staat de 9e editie van de Amsterdam City Walk op de agenda. De inschrijving opent begin mei op www.amsterdamcitywalk.nl. Tot die tijd organiseert Le Champion nog veel andere wandelevenementen, met onder meer de Fjoertoer Egmond, Egmond Wandel Marathon, Zandvoort Light Walk en 30 van Zandvoort. De volledige wandelkalender vind je op www.lechampion.nl.
15-10-2022
Inschrijven